Mee naar Zee

Ontdek het strand, de zee en de duinen tijdens deze gave expeditie!

Kinderen tussen de 8 en 12 jaar ontdekken tijdens de expeditie het prachtige gebied van Nationaal Park Hollandse Duinen. Tijdens deze dagvullende beleving gaan zij de zee en de duinen vooral zelf ervaren, voelen en ontdekken. Het programma* staat in het teken van ‘Overleven in de natuur’. Kinderen speuren bijvoorbeeld naar diersporen en leren welke planten je zou kunnen eten. Ook ontdekken ze hoe de duinen ons water zuiveren en bouwen ze een eigen onderdak. Heel misschien zien ze wel een hert of een vos!

De expeditie wordt aangeboden tijdens schoolvakanties via welzijnsorganisaties en heeft als doelgroep kinderen uit aandachtswijken. 

* De inhoud van de activiteiten tijdens de expeditie kunnen per seizoen variëren

“Veel kinderen komen nooit in de natuur, of zijn er zelfs nog nooit geweest. De essentie van de natuur en het duidelijk zichtbare verhaal over water in Meijendel is voor veel kinderen echt een eye opener geweest en werd als heel leuk ervaren. Ook het feit dat de kinderen met een bus naar een locatie kunnen waar zij anders misschien niet zo snel naar toe zouden gaan met begeleiders en docenten die kennis kunnen overdragen die de kinderen kan raken is erg waardevol. Wat wij merken is dat veel ouders misschien wel met hun kinderen naar de natuur gaan maar niks kunnen vertellen over de locatie of omgeving. De expeditie bestond uit een divers en rijk gevuld programma waar kinderen in contact komen met het rijke scala aan bezienswaardigheden van Nationaal Park Hollandse Duinen.” 

Berry Heesen, Combinatiefunctionaris Sport en Welzijn Leidschendam/Voorburg

De expeditie

Het regenwater sijpelt door het duinzand waardoor er schoon drinkwater ontstaat. Er vliegen vele vogels door de lucht, er zijn vossenholen en bijzondere planten te vinden. Er is een interessante samenwerking tussen de wind en het zand. Dit gebied heeft een spannende geschiedenis en beschermt ons tegen de zee. We hebben het over het Nationaal Park Hollandse Duinen. Het unieke kustgebied tussen de Nieuwe Waterweg en Katwijk is een plek die alle kinderen in Zuid Holland zouden moeten leren kennen. In de verstedelijkte gebieden zijn er veel kinderen/gezinnen die nooit in een natuurgebied buiten de stad komen. Om juist deze kinderen de kans te geven het Nationaal Park Hollandse Duinen te bezoeken gaan zij op expeditie Mee naar Zee

Wanneer: meivakantie en/of zomervakantie of herfstvakantie
Waar: opstappunt is in de betreffende wijk en start van de expeditie is bezoekerscentrum van Dunea: de Tapuit, Meijendelseweg 40, 2243 GN Wassenaar
Tijdsbeslag: 4 uur excl. reistijd
Hoe: kinderen worden gehaald en gebracht met een bus vanaf een opstappunt in de wijk
Wie: 25 -30 kinderen tussen de 8 – 12 jaar

Mee-naar-zee-foto-7

“Natuureducatie is een ondergeschoven kind. Veel ouders van kinderen kunnen ‘dure’ uitstapjes niet betalen of er is gewoon te weinig tijd en ruimte om zelf op pad te gaan met de kinderen. De kinderen uit mijn wijk komen, behalve wat ze op school doen, nauwelijks in contact met natuur en natuureducatie. Dus dat is de meerwaarde. Het “Hoe overleef ik”- thema sluit denk ik heel goed aan bij de doelgroep. Een leuke, gezellige dagen tegelijkertijd nog wat leren ook!’.

Frances Tuppert, Jeugd- en Jongerenmakelaar, Samen Ontdekkend Leren, Leiden

Partners

Mee naar zee is ontwikkeld door Stichting Naar buiten! in samenwerking met verschillende partners. De uitvoering van de expedities wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van:

Logo Naar Buiten - regio Leiden

Contact

Naar buiten! organiseert het hele jaar rond spannende buitenactiviteiten in regio Leiden. Meer informatie over deze gave expeditie of interesse in een van onze andere buitenactiviteiten? Neem contact met ons op!