Downloads 

Boekje: Op wildplukavontuur in de Leidse regio

Buiten zijn is leuk en gezond. Daar kun je lekker bewegen en vergroot je je geluksgevoel. Maar buiten kun je ook op zoek naar eten. Download het boekje 'Op wildplukavontuur in de Leidse regio' en ga op zoek naar de lekkerste wilde planten in jouw buurt. In dit boekje vind je ook recepten die je vertellen hoe je jouw wildgeplukte planten kan bereiden tot heerlijke hapjes.

50 Dingen die je buiten in de natuur kunt doen

Buiten kun je van alles doen en beleven, dat wist je natuurlijk allang. Maar heb jij wel eens iets van deze lijst gedaan? Er staan 50 superleuke dingen op die je buiten kunt beleven, onderzoeken of maken. In de tuin, in het park, op het strand of in het bos. Probeer alle dingen af te strepen. Maak een selfie of neem een mooie vondst mee als bewijs.
Je kunt de meeste dingen alleen doen maar het is natuurlijk nog veel leuker als je vriendje, zusje, neefje of buurmeisje ook meedoet!

Spellen: 'In het sprookjesbos' en 'Op een onbewoond eiland'

Auteur Suzanne Wardenaar heeft bij haar twee natuur-educatieve boeken 'In het sprookjesbos' en 'Op een onbewoond eiland' spellen ontwikkeld. Deze spellen zijn nu gratis te downloaden en zo dus te gebruiken in de klas of op het schoolplein. Waar komen de appels van Sneeuwwitje eigenlijk vandaan en hoe kan het dat het lelijke eendje een zwaan wordt? In het natuurspel rond het sprookjesbos kom je daar achter. Dit spel met doe-, denk- en praatvragen is geschikt voor groep 1 t/m 3. Download hier het spelbord en de vragenkaartjes.
Tijdens het spelen van het spel 'Op een onbewoond eiland' zijn de kinderen schipbreukelingen die moeten overleven op het eiland. Dit spel is geschikt voor groep 4 t/m 7. Je kunt hieronder het spelbord en de vragenkaartjes downloaden.

Download hier het spelbord en de vragenkaartjes van het spel ‘In het sprookjesbos’. 

Je kunt hier het spelbord en de vragenkaartjes downloaden van het spel ‘Op een onbewoond eiland’.

Buitenspeelkaart

Zin om te fietsen, in een boom te klimmen of om een boerderij te ontdekken? Op deze kaart vind je alle buitenspeelplekken in Leiden en omgeving. De kaart is ingedeeld in categorieën als: water, natuurspeelplekken, speeltuinen en boerderijen. Dus ga lekker skaten, geitjes voeren of naar de speeltuin!