Over ons 

Naar buiten! regio Leiden

Naar buiten! draait sinds 2014 als succesvol project in de regio Leiden, gefinancierd door de gemeente Leiden en de Provincie Zuid-Holland onder het programma Groen doet Goed. Dit programma wil ervoor zorgen dat kinderen en hun ouders de natuur vaker bezoeken.

Na een reorganisatie bij de gemeente Leiden werd in 2017 een partij gezocht die de coördinatie en uitvoering van een aantal activiteiten op het gebied van natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE) kon overnemen. Een partij die coördineert, vraag en aanbod bij elkaar brengt en een goed beeld heeft van relevante activiteiten en behoeften in en om de stad. Suzanne Wardenaar en Juke Loman namen het initiatief om een stichting op te richten. In overleg met de provincie, de gemeente en het netwerk van samenwerkingspartners werd stichting Naar buiten! begin 2018 een feit. Sindsdien hebben we samen met het bestuur en een aantal adviseurs een goed functionerende organisatie gevormd, waar we nog steeds aan bouwen. 

In nauwe samenwerking met al onze partners zetten wij elk jaar een programma neer dat ervoor zorgt dat kinderen vaker naar buiten gaan. Dat doen we met veel enthousiasme. In de afgelopen 3 jaar hebben we ruim 8.000 kinderen mogen ontvangen op onze activiteiten. Daar zijn we best trots op!

Maak kennis met het team

We werken vanuit een kernteam met daaromheen een groot netwerk van ZZP-ers en vrijwilligers, die zich in wisselende samenstelling inzetten voor projecten.

Ieder vanuit eigen expertise en verbonden door gedeelde liefde voor de natuur en het buitenleven. Zo hebben we altijd precies de kennis, kunde en ervaring in huis die past bij een project.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem contact op, of benader één van ons voor specifieke vragen.

 Het kernteam  

Juke Loman

Als coördinator van de stichting houd ik overzicht en leg verbindingen tussen partners en projecten. Samen met Suzanne ben ik initiatiefnemer geweest in de oprichting van stichting Naar buiten!.

Met haar zorg ik voor de bedrijfsvoering, het beleid en het uitzetten van de koers. Ook ben ik eindverantwoordelijk voor het uitvoerende team. Samen maken we Naar buiten! een steeds waardevoller platform. Verder ben ik als projectleider onder andere betrokken bij NatuurWijs en bij Verwonder om de hoek.

In 2014 startte ik als zzp-er met als belangrijkste doel: mensen, en vooral kinderen, met de natuur verbinden. Als zij plezier beleven en ontdekkingen doen in het groen, ontstaat er verbondenheid. Deze verbondenheid zorgt er hopelijk voor dat zij de waarde van een groene omgeving inzien en dit meenemen in het maken van hun keuzes als toekomstige consument.

Naast mijn werk voor Naar buiten! ben ik ook vrijwilliger bij Voedselbos Okkerheide, bestuurslid bij Stichting Vakantiepas en aanvrager van een Tiny Forest als bewoonster van de Merenwijk.

Suzanne Wardenaar

Sinds 2014 organiseer ik verschillende natuuractiviteiten, evenementen en educatieprogramma’s in- en voor de gemeente Leiden. Samen met Juke ben ik initiatiefnemer geweest in de oprichting van stichting Naar buiten! Dat was een spannend en vooral leerzaam proces. Met haar bepaal ik de koers van de organisatie.

Binnen mijn rol als accountmanager probeer ik onze organisatie te versterken door samenwerking met heel diverse partijen. Neem dus vooral contact op om eens kennis te maken als ons verhaal je aanspreekt.

Ik vind vooral voldoening in het effect dat onze activiteiten op kinderen hebben. Ze verwonderen zich, verkennen hun grenzen, ontdekken en worden vindingrijk. Ik wil dat kinderen spelenderwijs ontdekken dat alles in de wereld met elkaar in verbinding staat en dat zij dus in heel veel dingen zelf een rol (kunnen) spelen.

Ik ben auteur van verschillende boeken met- en over natuur- en techniekactiviteiten. Ook voor andere gemeenten zoals Delft, Den Haag en Schiedam ontwikkel en coördineer ik projecten vanuit mijn bedrijf Bloeiend. Hiermee draag ik mijn steentje bij aan een duurzamere samen(!)leving.

Daphne van den Berg

Bij Naar buiten! regio Leiden houd ik mij bezig met de PR en communicatie en ben ik projectleider van diverse educatieve projecten waaronder het project De boer op!, Water in je Wijk, Op wildplukavontuur in eigen wijk en de voedselmenukaart van Leiden e.o.

Hutten bouwen, zelf vuur maken, zonder tent onder de sterrenhemel kamperen, als kind was ik altijd buiten. In de natuur zijn geeft me nog steeds een enorm gevoel van vrijheid. Buiten valt immers altijd iets te beleven! Het spotten van een Karekiet in het riet, ontdekken dat de Kleine Veldkers een lekker pittig smaakje heeft of met een loepje ervaren dat een stuk mos net een mini-regenwoud is. De natuur zit ingenieus in elkaar zit en kan ruig en prachtig zijn. Dit dwingt respect af en zorgt er hopelijk voor dat we beter met de aarde omgaan. Deze buitenavonturen en ontdekkingen gun ik elk kind, daarom zet ik me graag in voor Naar buiten!

Naast het werk dat ik voor Naar buiten! doe, organiseer ik diverse evenementen voor de afdeling Milieueducatie van gemeente Den Haag, ben ik gastdocent en verzorg ik als natuurgids wildplukwandelingen en struintochten voor jong en oud in de Leidse en Haagse regio. Zie: Daphne STRUINT.

Mandy Gahrmann-Fokkes

Voor Naar buiten! regio Leiden ben ik verantwoordelijk voor onze website, het uitbrengen van de nieuwsbrief en berichtgeving op sociale media. Daarnaast coördineer ik het project ‘De boer op’, waarbij scholen naar boerderijen in de regio gaan om te zien en te leren wat daar allemaal gebeurt. Ik heb daarvoor contact met zowel de scholen als boerenbedrijven. Verder ben ik betrokken bij Lekker Buiten Leren, waarbij ik natuurlessen geef op basisscholen in de regio. 

Als kind speelde ik altijd buiten. Met mijn ouders gingen we wandelen in het bos of lekker uitwaaien aan het strand. Ik was lid van de Haagse Natuurverkenners. Vakanties brachten we door op campings in Europa. Met onze eigen kinderen hebben we eigenlijk hetzelfde gedaan. Toen zij op de basisschool zaten, heb ik mij ingezet voor Natuur- en Duurzaamheidseducatie in Zoeterwoude. Nu volg ik een opleiding tot Natuurgids bij het IVN (Instituut voor Natuur- en Duurzaamheidseducatie) Leidse regio en ben ik actief met natuureducatie bezig in Leiderdorp. Alles komt zo mooi samen en de vaardigheden kan ik weer inzetten bij Naar buiten! regio Leiden.

Marian Kathmann

Ik werk als adviseur bij Naar buiten! vanuit NDE (Natuur- en duurzaamheidseducatie) van de gemeente Leiden. Ik maak daarbij gebruik van mijn jarenlange ervaring als ontwikkelaar, uitvoerder en beleidsmaker op het gebied van natuur- en duurzaamheidseducatie. Daarnaast breng ik een groot netwerk aan op dit gebied.

Van 2013 tot en met 2017 was ik projectleider van het programma Groen doet goed in Leiden. Sinds 2017 heeft het team NDE vooral een verbindende en adviserende rol. Dat er vanuit dit provinciale programma een Stichting Naar buiten! is voortgekomen, die ook een deel van de projecten van de gemeente heeft overgenomen, maakt mij blij.

Kinderen de natuur laten beleven en ontdekken op allerlei manieren, door te struinen, te spelen, te onderzoeken en verwondering op te roepen, is essentieel om je verbonden te voelen met de natuur, met de aarde. Daar zet ik me met hart en ziel voor in.

Ik ben daarnaast betrokken bij bij IVN Leidse regio. Naast natuurgids ben ik daar actief als docent voor de opleiding tot natuurgids , jeugdbegeleider en natuurouder bij IVN Leidse regio. Ook werk ik als centrale coördinator voor de Vereniging Leidse schooltuinen en mag ik de kinderen ook als vrijwillige ‘tuinjuf’ een mooie ervaring meegeven op hun eigen schooltuin. Tevens probeer ik als regioconsulent van Stichting Springzaad natuurlijke speeltuinen en groene schoolpleinen te bevorderen.