Over ons 

Naar buiten! regio Leiden

Naar buiten! draait sinds 2014 als succesvol project in regio Leiden, gefinancierd door de gemeente Leiden  en de Provincie Zuid-Holland onder het programma Groen doet Goed. Dit programma wil ervoor zorgen dat kinderen en hun ouders de natuur vaker bezoeken.

Na een reorganisatie bij gemeente Leiden, werd in 2017 een partij gezocht die de coördinatie en uitvoering van een aantal activiteiten op het gebied van natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE), kon overnemen. Een partij die coördineert, vraag en aanbod bij elkaar brengt en een goed beeld heeft van relevante activiteiten en behoeften in en om de stad. Suzanne Wardenaar en Juke Loman namen het initiatief om een stichting op te richting. In overleg met provincie, gemeente en het netwerk van samenwerkingspartners werd stichting Naar buiten! begin 2018 een feit. Sindsdien hebben we samen met het bestuur en een aantal adviseurs een goed functionerende organisatie gevormd, waar we nog steeds aan bouwen. 

In nauwe samenwerking met al onze partners zetten wij elk jaar een programma neer dat ervoor zorgt dat kinderen vaker naar buiten gaan. Dat doen we met veel enthousiasme. Afgelopen jaar (2019) hebben we ruim 4.000 kinderen mogen ontvangen op onze activiteiten. Daar zijn we best trots op!

Maak kennis met het team

We werken vanuit een kernteam met daaromheen een groot netwerk van ZZP-ers en vrijwilligers, die zich in wisselende samenstelling inzetten voor projecten.

Ieder vanuit eigen expertise en verbonden door gedeelde liefde voor de natuur en het buitenleven. Zo hebben we altijd precies de kennis, kunde en ervaring in huis die past bij een project.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem contact op, of benader één van ons voor specifieke vragen.

 Het kernteam  

Juke Loman

Als coördinator van de stichting houd ik overzicht en leg verbindingen tussen partners en projecten. Samen met Suzanne ben ik initiatiefnemer geweest in de oprichting van stichting Naar buiten!.

Met haar zorg ik voor de bedrijfsvoering, het beleid en het uitzetten van de koerst. Ook ben ik eindverantwoordelijk voor het uitvoerende team. Samen maken we Naar buiten! een steeds waardevoller platform. Verder ben ik betrokken in een deel van de uitvoering als projectleider van een aantal projecten zoals Natuurwijs, het Verwonderpaspoort, Voedsel(eigen)wijs in 2020 en de ontwikkeling van het platform voor Om de Hoek.

In 2014 startte ik als zzp-er met als belangrijkste doel: mensen, en vooral kinderen, met de natuur verbinden. Als zij plezier beleven en ontdekkingen doen in het groen, ontstaat er verbondenheid. Deze verbondenheid zorgt er hopelijk voor dat zij de waarde van een groene omgeving inzien en dit meenemen in het maken van hun keuzes als toekomstige consument.

Naast mijn werk voor Naar buiten! ben ik ook vrijwilliger bij Voedselbos Okkerheide, bestuurslid bij Stichting Vakantiepas en aanvrager van een Tiny Forest als bewoonster van de Merenwijk.

Suzanne Wardenaar

Sinds 2014 organiseer ik verschillende natuuractiviteiten, evenementen en educatieprogramma’s in- en voor de gemeente Leiden. Samen met Juke ben ik initiatiefnemer geweest in de oprichting van stichting Naar buiten! Dat was een spannend en vooral leerzaam proces. Met haar bepaal ik de koers van de organisatie.

Binnen mijn rol als accountmanager probeer onze organisatie door samenwerking met heel diverse partijen, te versterken. Neem dus vooral contact op om eens kennis te maken als ons verhaal je aanspreekt.

Ik vind vooral voldoening in het effect dat onze activiteiten op kinderen hebben. Verwondering, je eigen grenzen ontdekken en vindingrijk worden. Ik wil dat kinderen spelenderwijs ontdekken dat alles in de wereld met elkaar in verbinding staat en dat zij dus in heel veel dingen zelf een rol (kunnen) spelen.

Ik ben auteur van verschillende boeken met- en over natuur- en techniekactiviteiten. Ook voor andere gemeenten zoals Delft, Den Haag en Schiedam ontwikkel en coördineer ik projecten vanuit mijn bedrijf Bloeiend. Hiermee draag ik mijn steentje bij aan een duurzamere samen(!)leving.

Daphne van den Berg

Bij Naar buiten! regio Leiden houd ik mij bezig met de PR en communicatie en ben ik projectleider van diverse educatieve projecten waaronder het project ‘De boer op! – Nieuwe stijl’, ‘Water in je Wijk’, ‘Op wildplukavontuur in eigen wijk’ en de voedselmenukaart van Leiden e.o.

Hutten bouwen, zelf vuur maken, zonder tent onder de sterrenhemel kamperen, als kind was ik altijd buiten. In de natuur zijn geeft me nog steeds een enorm gevoel van vrijheid. Buiten valt immers altijd iets te beleven! Het spotten van een Karekiet in het riet, ontdekken dat de Kleine Veldkers een lekker pittig smaakje heeft of met een loepje ervaren dat een stuk mos net een mini-regenwoud is. De natuur zit ingenieus in elkaar zit en kan ruig en prachtig zijn. Dit dwingt respect af en zorgt er hopelijk voor dat we beter met de aarde omgaan. Deze buitenavonturen en ontdekkingen gun ik elk kind, daarom zet ik me graag in voor Naar buiten!

Naast het werk dat ik voor Naar buiten! doe, organiseer ik diverse evenementen voor de afdeling Milieueducatie van gemeente Den Haag, ben ik gastdocent en verzorg ik als natuurgids wildplukwandelingen en struintochten voor jong en oud in de Leidse en Haagse regio. Zie: Daphne STRUINT.

David van Batenburg

Vanuit Naar buiten! ben ik werkzaam voor het Verwonderpaspoort waarbij we naast partner ook verantwoordelijk zijn voor de coördinatie. Ik houd mij vooral bezig met de achterkant van de website en heb ik veel contact met scholen. Ook ben ik vanuit mijn rol betrokken bij Verwonder om de Hoek . 

Binnen het Verwonderpaspoort streven we met verschillende organisaties en mensen een gemeenschappelijk doel na, en dat vind ik stimulerend.

Ik verricht ook hand en spandiensten voor andere projecten van Naar buiten! Zelf wil ik ook zo vaak als mogelijk naar buiten. Daar ben ik in mijn element.

Verder heb ik continue ideeën voor websites waarvan enkelen het licht hebben mogen zien zoals de overzichtswebsite van musea van heel Nederland www.museumzoeken.nl en www.museumrooster.nl voor het inplannen van flexibel personeel van musea.

Marian Kathmann

Ik werk als adviseur bij Naar buiten! vanuit NDE (Natuur- en duurzaamheidseducatie) van de gemeente Leiden. Ik maak daarbij gebruik van jarenlange ervaring als ontwikkelaar, uitvoerder en beleidsmaker op het gebied van natuur- en duurzaamheidseducatie. Daarnaast breng ik een groot netwerk aan op het gebied van natuureducatie.

Van 2013 tot en met 2017 was ik projectleider van het programma Groen doet goed in Leiden. Sinds 2017 heeft  het team NDE vooral een verbindende en adviserende rol. Dat er vanuit dit provinciale programma een Stichting Naar buiten! is voortgekomen, die ook een deel van de projecten van de gemeente heeft overgenomen, maakt mij blij.

Kinderen de natuur laten  beleven en ontdekken op allerlei manieren, door te struinen, te spelen, te onderzoeken en verwondering op te roepen,  is essentieel om je verbonden te voelen met de natuur, met de aarde. Daar zet ik me met hart en ziel voor in.

Ik ben daarnaast betrokken bij bij IVN Leidse regio. Naast natuurgids ben ik daar actief als docent voor de opleiding tot natuurgids , jeugdbegeleider en natuurouder bij IVN Leidse regio. Ook werk ik als centrale coördinator voor de Vereniging Leidse schooltuinen en mag ik de kinderen ook als  vrijwillige ‘tuinjuf’ een mooie ervaring meegeven op hun eigen schooltuin. Tevens probeer ik als regioconsulent van Stichting Springzaad natuurlijke speeltuinen en groene schoolpleinen te bevorderen. 

 Het bestuur

Onze rechtsvorm is een stichting, die bestuurd wordt door een dagelijks bestuur en een algemeen bestuur, beide besturen werken onbezoldigd. Het algemeen bestuur heeft het karakter van een raad van toezicht. De stichting neemt vooralsnog geen vaste medewerkers in loondienst, maar vormt een staf van freelancers (zzp-ers). Deze medewerkers worden belast met de algemene leiding en coordinatie, acquisitie, organisatie en (beperkte) uitvoering van activiteiten, publiekscommunicatie, administratie en het verdere beheer en de verantwoording.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem contact op, of benader één van ons voor specifieke vragen.

 

Wouter van Gestel

Wouter Gerstel

Voorzitter
Achtergrond: Wouter werkte ruim 30 jaar als begeleider van en beleidsmaker voor het agrarisch onderwijs. Hij is tevens al jaren betrokken bij IVN Leidse Regio.
Marian Joven

Marian Joven-van der Sluis

Secretaris
Achtergrond: Marian werkt als docent natuuronderwijs op de Hogeschool Leiden en is daarnaast lid van kenniskring Natuur en Ontwikkeling Kind.
 
Marjan Oostergo

Marjan Oostergo

Algemeen bestuurslid
Achtergrond: Marjan is inmiddels gepensioneerd, ze was directeur op een basisschool.
 
Gerda de Groot

Gerda de Groot

Algemeen bestuurslid
Achtergrond: Gerda is in het dagelijks leven werkzaam als coördinator van CJG Leiden.