Clean Sup

Genieten van schoon water is niet alleen leuk maar ook gezond!

En dat geldt ook voor de watersport suppen. Tijdens de Clean SUP gaan kinderen aan de slag met het thema water en pakken ze de problematiek van plastic soep bij de bron aan. De Clean SUP brengt letterlijk beweging op gang door het organiseren van activiteiten rondom zwerfvuil en microplastic in zoet water.

De Vliet Clean SUP 2022

Dag 1: Blauw  |  Dag 2: Oranje  |  Dag 3: Geel  |  Dag 4: Groen

In de laatste week van de zomervakantie gaan tientallen jeugdleden van 12-15 jaar van verschillende verenigingen al suppend zwerfafval opruimen uit de Vliet.

De Vliet Clean SUP start op dinsdag 16 augustus in Leiden. De eerste etappe gaat van het centrum van Leiden naar recreatiegebied Vlietland. De jongeren worden begeleid door ervaren instructeurs van SUPBinckies en begeleiders van de verenigingen in bootjes. 

Op 17 augustus is de tweede etappe van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe op 18 augustus gaat van Voorburg naar Den Haag.

Op 19 augustus gaat de laatste etappe van Den Haag naar het Delft waar de finish is.

De Vliet Clean SUP is een initiatief van Stichting Techniekmenu en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland (Groen doet goed) en Fonds1818. We organiseren de Vliet Clean SUP in samenwerking met hoogheemraadschap van Rijnland, hoogheemraadschap van Delfland en drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea. Het evenement is niet mogelijk zonder de samenwerking en inzet van Noria Sustainable Innovators en SUPBinckies.

Vakantie activiteiten

Met de Clean SUP worden vakantieactiviteiten voor kinderen in leeftijd van 8 tot 12 jaar georganiseerd die in het teken staan van watersport en plastic soep. Deze activiteiten worden aangeboden i.s.m. lokale welzijnsorganisaties om zo kinderen met een lagere economische status te bereiken. Kinderen maken tijdens de schoolvakanties op ontdekkende en sportieve wijze kennis met het belang van schoon water en wat je praktisch kunt doen om plastic soep bij de bron aan te pakken. Kinderen gaan bijvoorbeeld afval suppen in de wijk, waterproefjes doen en van gerecycled plastic nieuwe producten maken.

Clean-sup-leiden-de-vliet

Plastic soep bij de bron aanpakken!

IMG_1223

Schoon water draagt bij aan een gezonde leefomgeving en natuur. Schoon drinkwater is een primaire levensbehoefte en dus voor iedereen belangrijk.

Een groeiende bron van vervuiling is zwerfafval. De plastic soep ontstaat lokaal in sloten en rivieren. De Vliet Clean SUP wil jongeren bewust maken van de plastic soep problematiek en ze een praktisch handelingsperspectief bieden om hier iets aan te doen. 

 

Onderzoek naar gevonden plastic

Het tijdens de Vliet Clean SUP opgeviste afval wordt door het bedrijf Noria wetenschappelijk geanalyseerd. In de rapportage over 2021 is te lezen dat meer dan 1.300 stuks afval uit het water zijn gehaald. Het grootste aandeel betrof verpakkingsafval. De Binckhorst in Den Haag bleek het traject met het meeste afval. Tijdens de Vliet Clean SUP in 2021 is door The Ocean Movement en het WaterLab van de TU Delft ook een monitoringsystematiek microplastics ontwikkeld met behulp van een sleepnet. Speciaal voor kinderen is ook een mini sleepnet ontwikkeld dat met huis-tuin-en-keuken-spullen in elkaar gezet kunnen worden. 

Clean SUPS in de wijk

In 2022 worden in het kader van het programma Groen doet Goed ook 25 Clean SUPS met kinderen in 12 verschillende steden in Zuid-Holland georganiseerd. In iedere stad worden de Clean SUPS samen met lokale welzijnsorganisaties georganiseerd in vijvers en sloten van  stenige wijken. De Clean SUPs in de wijk worden mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

De Clean Sup 2021 was een groot succes bekijk hier de aftermovie

Suppen is super gezond!

Ja, suppen is SUPer gezond! Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo’n 400-500 calorieën per uur. Het Nederlands Watersportverbond juicht het van harte toe dat honderden kinderen actief kennismaken met deze watersport en tevens een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Wereldkampioene windsurfen Lilian de Geus heeft zich daarom ambassadrice van de Vliet Clean SUP verbonden.

Ook een Clean-SUP organiseren?

Wil je meer weten of zelf een clean-sup (evenement) met jongeren organiseren, neem dan contact op met 

projectleider Harrie Ozinga (ozinga@huygenslabs.nl en 06-11316606)

Partners

De Vliet Clean SUP is een initiatief van Stichting Naar buiten!, stichting SUPBinckies en Stichting Techniekmenu. Het initiatief wordt door een grote en groeiende groep partners financieel en in natura ondersteund.