Clean Sup

Genieten van schoon water is niet alleen leuk maar ook gezond!

En dat geldt ook voor de watersport suppen. Tijdens de Clean SUP gaan kinderen aan de slag met het thema water en pakken ze de problematiek van plastic soep bij de bron aan. De Clean SUP brengt letterlijk beweging op gang door het organiseren van activiteiten rondom zwerfvuil en microplastic in zoet water.

De Vliet Clean SUP 2021

Dag 1: Blauw  |  Dag 2: Oranje  |  Dag 3: Geel  |  Dag 4: Groen

In de laatste week van de zomervakantie gaan tientallen jeugdleden van 10-15 jaar van verschillende waterscoutingverenigingen al suppend zwerfafval opruimen uit de Vliet.

De Vliet Clean SUP start op dinsdag 24 augustus in Leiden. De eerste etappe gaat van het centrum van Leiden naar recreatiegebied Vlietland. Plastic soep surfer Merijn Tinga zal als special guest meehelpen. De jongeren worden begeleid door ervaren instructeurs van SUPBinckies, begeleiders van waterscoutingverenigingen in bootjes en een opvallende gele boot in de vorm van een klomp. Dit is de mascotte van het WK Zeilen in Den Haag in 2022 en 2023.

Op 25 augustus is de tweede etappe van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe op 26 augustus gaat van Voorburg naar Den Haag.

Op 27 augustus gaat de laatste etappe van Den Haag naar het Delft waar de finish.

Vakantie activiteiten

Met de Clean SUP worden vakantieactiviteiten voor kinderen in leeftijd van 8 tot 12 jaar georganiseerd die in het teken staan van watersport en plastic soep. Deze activiteiten worden aangeboden i.s.m. lokale welzijnsorganisaties om zo kinderen met een lagere economische status te bereiken. Kinderen maken tijdens de schoolvakanties op ontdekkende en sportieve wijze kennis met het belang van schoon water en wat je praktisch kunt doen om plastic soep bij de bron aan te pakken. Kinderen gaan bijvoorbeeld afval suppen in de wijk, waterproefjes doen en van gerecycled plastic nieuwe producten maken.

IMG_4979

Suppen is super gezond!

Ja, suppen is SUPer gezond! Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen. Het is een combinatie van krachttraining en balans. En je verbrandt gemiddeld zo’n 400-500 calorieën per uur. Het Nederlands Watersportverbond juicht het van harte toe dat honderden kinderen actief kennismaken met deze watersport en tevens een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Wereldkampioene windsurfen Lilian de Geus heeft zich daarom ambassadrice van de Vliet Clean SUP verbonden.

De Clean Sup

https://theoceanmovement.org/the-clean-sup-a-work-out-and-a-clean-up-in-one/De Clean SUP focust niet alleen op het zichtbare afval, maar richt zich ook op de onzichtbare microplastics. In samenwerking met het WaterLab van de TU Delft en The Ocean Movement zal een pilot worden gedaan met een sleepnet voor het vangen van microplastics, aangepast voor gebruik achter een sup. Dit is de eerste stap richting de ontwikkeling van een goede monitoringsstrategie van microplastics in zoete wateren met behulp van burgers (citizen science). De activiteiten van de Clean Sup zullen meerjarig worden georganiseerd en worden opgeschaald naar andere steden.

De Clean Sup was een groot succes bekijk hier de aftermovie

Plastic soep bij de bron aanpakken!

IMG_1223

Schoon water draagt bij aan een gezonde leefomgeving en natuur. Schoon drinkwater is een primaire levensbehoefte en dus voor iedereen belangrijk.

Een groeiende bron van vervuiling is zwerfafval. De plastic soep ontstaat lokaal in sloten en rivieren. De Vliet Clean SUP wil jongeren bewust maken van de plastic soep problematiek en ze een praktisch handelingsperspectief bieden om hier iets aan te doen. 

 

Ook een Clean-SUP organiseren?

Wil je meer weten of zelf een clean-sup (evenement) met jongeren organiseren, neem dan contact op met 

projectleider Harrie Ozinga (ozinga@huygenslabs.nl en 06-1131660)

Partners

De Vliet Clean SUP is een initiatief van Stichting Naar buiten!, stichting SUPBinckies en Stichting Techniekmenu. Het initiatief wordt door een grote en groeiende groep partners financieel en in natura ondersteund.